PANNUKAKUSTA ANTIOKSIDANTTEJA – SALAISUUTENA MARJA-ARONIA

PANNUKAKUSTA ANTIOKSIDANTTEJA - SALAISUUTENA MARJA-ARONIA

Seniorit usein suosivat perinteisiä ruokia. Tämä saattaa olla ongelma, jos ravinnon kokonaisuudesta tulee ravintoaineköyhää. Lihapullat ja perunamuussi -tyyppisissä kotiruuissa kasviksia on harvassa, ja valkoinen vehnä korostuu ruokavaliossa liikaa. Meille OmaGeronomeille terveellinen ravinto on keskeinen terveyden edistämisen osa-alue.

Eikä ravintoaineiden puute toki pelkästään senioreita koske. Suurin osa suomalaisista syö aivan liian vähän kasviksia terveytensä näkökulmasta. Oli suhteesi lihaan, maitotuotteisiin tai viljoihin mikä tahansa, ruuan terveellisyys alkaa sen runsaasta ja monipuolisesta kasvispitoisuudesta.

Perinteisiä kotiruokia on todella helppo muokata ravintoainepitoisemmiksi. Eikä valkoista vehnää tarvita mihinkään – edes leivonnassa. Se on helppo korvata vaikkapa kaura- ja tattarijauholla.

Mitäpä jos seuraavana hernekeittopäivänä kokeilisit erilaista pannukakkua? Alla esimerkki antioksidanttipitoisesta pannarista, jossa on myös reippaasti kuitua ja kaikki kauran ja tattarin terveyttä edistävät ominaisuudet.

MARJA-ARONIA ON TERVEYSPOMMI

Tiesitkö, että marja-aronia on huikea ravintoainepakkaus? Se sisältää kaikista marjoista eniten soluja suojaavia fenoliyhdisteitä.

Marja-aronia pursuaa C-vitamiinia, jota vastustuskykysi tarvitsee. Lisäsi marjassa on runsaasti mm. magnesiumia, folaattia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja jodia.

Nämä antiksidanttipakkaukset voivat mm. suojata aivojasi, ehkäistä kroonisia sairauksia ja alentaa verenpainetta.

Mustikan terveysvaikutukset lienevät jo kaikille tuttuja? Kunniapaikalle mustikan rinnalle kuuluu myös marja-aronia!

pannukakku marja-aroniasta
Pannukakku marja-aroniasta.

PANNUKAKKU MARJA-ARONIASTA

Tämä pannukakku sai alkunsa, kun pohdin käyttötapoja parille sangolliselle marja-aroniaa. Maku on nimittäin aika täpäkkä, joten ihan sellaisenaan en omaan marja-aamiaiseeni sitä käyttäisi.

Pannukakkuna tästä tuli todella loistava!

Tämä pannukakku on vegaaninen, mutta voit halutessasi korvata kauramaidon tavallisella maidolla (tai oman makusi mukaisella kasvimaidolla).

Kauramaidosta tulee hiukan makeutta, vaikka se on makeuttamatonta. Jos koet tarvitsevasi makeaa pannukakkua, lisää vaikkapa kookossokeria (tai tavallista) makusi mukaan. Makuaisti muuten tottuu nopeasti vähempään makeuteen!

Jos et tänä syksynä älynnyt kerätä talteen marja-aroniaa, käytä toki muita marjoja, kuten mustikkaa, puolukkaa tai mustaherukkaa. Vielä kannattaa puskia vilkaista, nämä marja-aroniat eivät pientä pakkastakaan säikähdä.

Tätä pannariversiota voi nauttia yhtä lailla hummuksen kuin hillon tai marjasoseen kanssa. Tai levitä lämpimänä päälle voita tai jotain vegaanista levitettä ja nauti ”leipänä”.

Ainekset yhteen pellilliseen:

1 l makeuttamatonta kauramaitoa (tai muuta maitoa)

3 dl kaurajauhoa (tai tattarijauhoa)

3 dl tattarihiutaleita (tai kaurahiutaleita)

1 dl kauralesettä

2 dl soseutettua / survottua marja-aroniaa

2 rkl chian siemeniä (ei pakollinen, mutta kiinteyttää taikinaa)

2 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset ja anna taikinan levätä puoli tuntia. Sekoittamiseen ei tarvita välttämättä edes vatkainta, vaan taikina sekoittuu helposti vispilällä. Levitä uunipellille ja paista noin 30-40 min kiertoilmalla. Huomaathan, että aika riippuu omasta uunistasi, joten tarkkaile kypsymistä.

Nyt harmittelen, että marja-aroniaa tuli poimittua VAIN kaksi sangollista. Niin hyvää tästä tuli! Toimii loistavana välipalana vaikkapa ennen kuntoilua. Tai sitten sen perinteisen torstaihernekeiton kaverina.

Kirjoittanut Satu Riihelä

ps. Älä säikähdä pannarin ulkonäköä. Saattaisi luulla veripaltuksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *