SENIORIEN KUNTOSALIHARJOITTELU – NÄIN PÄÄSET ALKUUN
VOIMAHARJOITTELU SENIOREILLE – NÄIN PÄÄSET ALKUUN
Kuntosaliharjoittelun suosio on kasvanut viime vuosina, ja uusia salejakin syntyy kuin sieniä sateella. Myös seniorien kuntosaliharjoittelu yleistyy. Yritin laskea, montako kuntosalia löytyy viiden kilometrin sääteellä omasta kodistani (Espoon Nöykkiössä) ja päädyin kolmeentoista. Todennäköisesti unohdin jonkun. Valikoimaa siis riittää.
Seniori-ikäisiä voimailijoita harjoittelee erityisesti Espoon kaupungin saleilla, sillä meillä kaikki 68 vuotta täyttäneet saavat maksutta käyttää kaupungin omia liikuntapaikkoja, kuten kuntosaleja ja uimahalleja – mutta myös yksityisiltä saleilta.
Yksityisten kuntosalien hinnat ovat laskeneet viime vuosina; nyt edullisimmat kuukausihinnat ovat alle parikymppiä. Sopimuksiin ei myöskään enää tarvitse sitoutua vuodeksi kerrallaan. Kuntosalien lisääntynyt kilpailu on siis parantanut kuluttajan asemaa asiakkaana.
ENNAKKOLUULOJA JA PELKOJA
Seniori-ikäisessä väestössä kuitenkin vielä monilla on ennakkoluuloja ja pelkoja kuntosaliharjoittelun suhteen – eikä sen tarvettakaan aina ymmärretä. Perustelut, miksi seniorien kuntosaliharjoittelu on välttämätöntä, voit lukea aiemmasta kirjoituksestani.
Seuraavassa esimerkkejä kuntosaliharjoitteluun liittyvistä luuloista ja peloista sekä vastaukseni:
LUULO: Kuntosaliharjoittelu on vaarallista ikääntyvälle ihmiselle.
VASTAUS: Ei ole, kun sinulla on ammattitaitoinen ohjaaja, seniorien kuntosaliharjoittelu on turvallista. Voimaharjoittelu jossain muodossa on välttämätöntä, jos haluat elää itsenäistä elämää ja pysyä toimintakykyisenä.
LUULO: Kuntosaliharjoittelusta ei ole seniorille hyötyä, koska ei vanhana enää kehity.
VASTAUS: Väärin. Lihaskuntoa voi kehittää miten vanhana hyvänsä, kun ohjaajasi ymmärtää voiman kehittämisen periaatteet. Kehitys on sitä nopeampaa, mitä heikompi lähtötaso on.
LUULO: En voi harjoitella, koska polveen/selkään/olkapäähän sattuu.
VASTAUS: Kyllä voit. Lähes jokaisella meistä on joskus kipuja jossain nivelessä tai jäsenessä – ja usein juuri liikkumattomuus on syy kipuihin. Kun ohjaamme harjoitteluasi, osaamme etsiä sinulle sopivat liikeradat. Toki jos sinulla on jokin akuutti vamma, se on ensin hoidettava kuntoon, ja tarvittaessa ohjaammekin sinut ensin lääkäriin. Liikkumattomuus ei kuitenkaan paranna liikuntaelinvaivojasi!
PELKO: Satutan itseni.
VASTAUS: Et satuta, kun sinulla on ammattitaitoinen ohjaaja, joka opettaa sinulle liikkeet ja laitteiden käytön kädestä pitäen ja niin monta kertaa, että varmasti osaat.
PELKO: Näytän hölmöltä, koska en osaa, ja minulle nauretaan.
VASTAUS: Et näytä, koska ohjaajasi opastaa sinua juuri sinulle sopivalla tavalla eikä todellakaan laita sinua tekemään asioita, joihin et vielä pysty. Kukaan ei naura sinulle; kaikki keskittyvät omaan treeniinsä ja ymmärtävät, että jokainen on joskus ollut aloittelija. Jos sinulla on huonoja muistoja vaikkapa koululiikunnasta, nyt on aika unohtaa ne.
PELKO: Kaikki muut ovat huippukuntoisia enkä sovi joukkoon.
VASTAUS: Ei pidä paikkaansa. Saleilla käy aivan tavallisia ihmisiä, joista harvat ovat himourheilijoita ja vielä harvemmat näyttävät bodareilta. Et siis erotu porukasta mitenkään, näytit sitten miltä hyvänsä.
LUULO: Salilla on tylsää.
VASTAUS: Mikä tahansa on tylsää, jos sellaisella asenteella lähdet liikkeelle. Suklaan syöminen sohvalla TV:tä tuijottaen on tylsää, jos ajattelet sen olevan tylsää. Jospa miettisit harjoittelun hyötyjä ja nauttisit uuden oppimisesta ja tuloksista, joita tulet pian huomaamaan?
Meiltä saat ammattitaitoisen valmentajan, joka osaa ottaa myös pelkosi huomioon ja ohjaa sinua juuri sinulle sopivalla tavalla. Meidän tavoitteemme on, että saat kipinän jatkaa harjoittelua koko elämäsi ajan.
MITEN HARJOITTELU TAPAHTUU?
Aloitamme aina haastattelulla, jossa kartoitamme sinun elämäntilaanteesi, toiveesi, pelkosi ja liikuntahistoriasi. Selvitämme myös toimintakykysi muutamalla helpolla testillä. Älä pelästy testausta, sillä valmentajallesi on tärkeää tietää alkutilanteesi, jotta hän pystyy suunnittelemaan sinulle sopivia harjoitteita. Testaus tehdään kotonasi, ei muiden ihmisten nähden.
Haastattelun jälkeen sovitaan harjoittelupaikasta. Voimme käydä tarvittaessa kokeilemassa harjoittelua useammilla kuntosaleilla. Jos et halua lähteä salille edes kokeilemaan, voimme harjoitella myös kotonasi. Suosittelen tosin kuntosalia, jos sellaiselle suinkin on mahdollista päästä. Tarvittaessa kuitenkin voimaa voi harjoittaa myös kotona. Valmentajamme ovat hyvin soveltamaan ja keksimään ratkaisuja.
Aloittelijalle suosittelemme parin kuukauden intensiivijaksoa, jolloin harjoitellaan kaksi kertaa viikossa. Jos tämä tuntuu liian vaativalta, myös kerta viikkoon käy – parempi vähemmän kuin ei ollenkaan.
Aluksi opettelua ja totuttelua
Ensimmäiset viikot harjoitellaan kevyesti, opetellaan tekniikoita ja totutellaan laitteisiin. Alussa myös lihaksesi tottuvat uudenlaisiin liikkeisiin ja niiden hermotus paranee, minkä vuoksi kehityskin voi alussa olla hurjaa.
Totuttelun jälkeen määrittelemme sinulle voimaa kehittävät harjoitteluvastukset eri laitteisiin. Tässä vaiheessa harjoittelu alkaa tuntua raskaammalta, koska joudut pinnistelemään ja ottamaan voiman käyttöön. Voiman käytön oppiminen on välttämätöntä, jos aiot kehittyä, sillä harjoittelun täytyy ylittää tavanomainen arkinen rasitustaso. Ilman ohjausta kuntosaliharjoittelu jää usein liian kevyeksi, jos voiman käytöstä ei ole aiempaa kokemusta.
Seniorien kuntosaliharjoittelu alkaa
Nyt varsinainen harjoittelu on alkanut. Vastusta nostetaan, kun hermotuksesi ja voimasi kehittyy. Tämä on tärkeää, sillä lihaksesi tottuvat nopeasti ja kehitys pysähtyy, jollei vastusta lisätä. Tietyin väliajoin myös harjoitteluohjelmaa tulisi muuttaa – tämäkin edellä mainitun tottumisen ja kehityksen pysähtymisen vuoksi.
Tuloksia harjoittelusta tulet huomaamaan pian ja tämä motivoi jatkamaan. Tuloksista ja hyödyistä voit lukea tarkemmin aiemmista kirjoituksistani voimaharjoittelusta ja tasapainosta (myös tasapainoon tarvitaan lihasvoimaa).
ASIAKASESIMERKKI: PAULI ALOITTI KUNTOSALILLA
Asiakkaamme Pauli on motivoiva esimerkki seniorista, joka aloitti kanssamme kuntosaliharjoittelun. Hän ei nimittäin ollut koskaan aiemmin käynyt salilla, mutta hyppäsi rohkeasti oppimaan uutta. Pauli itse kirjoitti harjoittelustaan näin:
Näin facebookissa mainoksen seniorin voimaharjoittelusta ja otin sitten yhteyttä ilmoituksen takana olevaan yritykseen sivuilla Omageronomi.fi. Sovimme ensin maksuttoman tapaamisen heidän edustajansa Satu Riihelän kanssa. Sovimme alkutapaamisessa Satun kanssa kuntosaliharjoittelun aloittamisesta hänen opastuksellaan.
Olemme tavanneet muutaman kerran Leppävaaran uimahallin kuntosalilla, johon minulla on ikäni puolesta maksuton pääsy. Satu on opastanut minut kuntosalin monipuolisten laitteiden käyttöön ja laati sen jälkeen minulle sopivan kunto-ohjelman, jota voin noudattaa itsenäisesti.
Kiitos Satu kun opastit minut uuden maksuttoman harrastuksen pariin, josta tulee olemaan paljon hyötyä loppuelämässäni 🙂
Pauli Liikala
Kävimme kuusi kertaa yhdessä kuntosalilla ja sen jälkeen harjoittelu oli jo Paulilla niin hyvin hallussa, että hän saattoi jatkaa omaehtoisesti. Jatkossa tulemme päivittämään Paulin ohjelmaa säännöllisin väliajoin.
OTA YHTEYTTÄ
Lähtisitkö sinä kokeilemaan kuntosalia? Vai jäikö jokin mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää!
Satu Riihelä
puh. 040 705 3491, satu(at)omageronomi.fi
ps. Hinnastomme löytyy täältä.